Pil tegen glutenintolerantie komt eraan

Onderzoekers van de Alberta universiteit in Canada denken een oplossing gevonden te hebben tegen coeliakie. Dit is een chronische darmaandoening die zorgt voor een permanente glutenintolerantie; zo kunnen mensen met coeliakie geen brood, pasta, pizza of bier eten en/of drinken.

Voor de meeste mensen zijn gluten niet ongezond, maar bij mensen met coeliakie zorgen ze voor een reactie die schade aanricht aan de dunne darm. Een behandeling tegen coeliakie bestaat er niet op dit moment, de enige oplossing is een levenslang glutenvrij dieet. Gelukkig worden ze steeds meer geholpen door supermarkten die steeds meer verschillende glutenvrije producten aanbieden van diverse graanproducten zoals brood, pasta of zelfs koekjes.

De onderzoekers hebben een natuurlijk supplement ontwikkeld met de dooiers van kippeneieren, deze voorkomt de absorptie van Gliadine: een bestandsdeel van gluten dat mensen met coeliakie maar moeilijk kunnen verteren en daardoor voor problemen zorgt. Het supplement bindt met de gluten in de maag en neutraliseert zo de schade die de gluten normaal aanrichten aan de dunne darm. Onderzoeker Hoon Sunwoo hoopt dat “dit supplement de levenskwaliteit van mensen met coeliakie kan verbeteren”.

Voordat het product op de markt wordt uitgebracht gaan de onderzoekers eerst nog een onderzoek doen naar de werkzaamheid van het product, maar daarna willen ze de pil binnen drie jaar uitbrengen voor consumenten. Ze verwachten overigens geen nevenwerkingen, maar voor mensen die ook allergisch zijn voor eieren is dit uiteraard geen oplossing.

Bron(nen):   Universiteit van Alberta