Wat linkshandigheid zegt over je persoonlijkheid

Ongeveer 10 procent van de bevolking is linkshandig. Linkshandigen schrijven niet alleen liever met de andere hand, maar verschillen ook op veel andere gebieden van rechtshandigen, blijkt uit de vele onderzoeken naar het onderwerp. 1. Linkshandigen lopen meer risico op psychoses. Van een onderzoeksgroep waarin iedereen met psychoses of schizofrenie kampte, bleek 40 procent linkshandig te zijn. 2. Ze hebben meer kans op ADHD en dyslexie. Ook stemmingsstoornissen komen vaker voor bij linkshandigen. Dat heeft er mee te maken dat bij linkshandigen vaak de rechter in plaats van de linker hersenhelft dominant is bij onder meer taalfuncties. 3. Linkshandigen zijn creatiever. Meer precies: ze zijn beter in divergent denken. Dat houdt in dat ze in staat zijn om veel verschillende ideeën te bedenken om tot meerdere mogelijke oplossingen te komen. 4. Ze hebben een voordeel met sport. Linkshandigen hebben een voordeel bij sporten waarin tegenstanders recht tegen over elkaar staan, zoals bij tennis of boksen. 5. Ze kennen iets meer angst. In een experiment waarbij mensen 8 minuten lang naar een scène uit de thriller Silence of the Lambs moesten kijken, ervoeren linkshandigen achteraf vaker PTSS-klachten dan rechtshandigen. 6. Linkshandigen worden wat vaker boos. Ze zouden meer negatieve emoties ervaren en minder goed in staat zijn om hun gevoelens te verwerken. 7. Ze zijn mogelijk verlegener en sneller beschaamd. Tijdens een onderzoek antwoordden ze vaker positief op vragen als 'Ik ben bang om fouten te maken' en 'Kritiek doet me pijn'. 8. Linkshandigen drinken meer alcohol. Lang is gedacht dat linkshandigen vaker alcoholist zijn, maar dat is niet zo. Wel drinken ze gemiddeld meer. 9. Ze zullen nooit uitsterven. Linkshandigen zullen blijven bestaan, ook al zijn ze een minderheid. Het verrassingseffect van linkshandigen vergroot hun overlevingskansen.

Bron(nen):   Huffington Post      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Vogelbeest

    Precies het tegenovergestelde: http://www.upcoming.nl/snaaij/2409/wetenschappelijk-bewezen-linkshandigen-zijn-beter-in-alles

  2. Lana

    Volgens mij is dit grotendeels klinkklare onzin. Ben zelf linkshandig en herken mezelf alleen in het creatieve wel een beetje, maar ik ben ook opgevoed met veel tekenen, muziek maken, toneelspelen en verhaaltjes schrijven. Dusss… bronnen?

Reacties niet toegestaan