Spectaculaire ontdekking: wetenschappers vinden compleet nieuwe mensensoort

Wetenschappers hebben een nieuwe mensensoort ontdekt, de Homo naledi. In een grot in de buurt van het Zuid-Afrikaanse Johannesburg vonden ze de fossielen van minstens vijftien personen, die er ritueel zijn begraven. De botten zijn waarschijnlijk tussen de twee en drie miljoen jaar oud. Dit is wat er tot nu toe bekend is:
  • De Homo naledi was klein: niet groter dan anderhalve meter en niet zwaarder dan 45 kilo.
  • Hij leek op ons met voeten die geschikt zijn om lange afstanden af te leggen.
  • Maar hij had ook aapachtige trekken zoals smalle schouders en kromme vingers om te kunnen klimmen.
  • Ook al waren de hersenen niet groter dan een sinaasappel, toch kende de H. naledi begrafenisrituelen, een duidelijk kenmerk van mensen.
  • Er zijn duizenden botten gevonden, wat er op duidt dat de begrafenissen vele jaren plaats hebben gevonden.
  • Wetenschappers dachten lange tijd dat alleen de Homo sapiens, de moderne mens, overledenen begroef. Dat blijkt nu de veel oudere Homo naledi ook te hebben gedaan. Tracy Kivell van de universiteit van Kent en lid van het onderzoeksteam zegt: ''De vorm van de handen suggereert dat ze met gereedschap konden werken. Maar verrassend genoeg heeft de Homo naledi extreem kromme vingers, meer dan andere vroege mensensoorten. Het laat zien dat het ook klimmers waren.'' Onderzoeksleider professor Lee Berger van de universiteit van Witwatersrand in Johannesburg voegt daar aan toe: ''We hebben bijna elk bot meerdere malen gevonden. De Homo naledi is daarmee zo ongeveer onze bekendste voorganger. De combinatie van anatomische kenmerken van de H. naledi onderscheidt hem van alle andere mensachtigen.''

   Bron(nen):   The Independent      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Rituelen duiden op intelligentie. Lijkt me nog niet het geval bij mensachtigen die 2 tot 3 miljoen jaar geleden leefde.

  • Jaap Aap

   Daarmee spreek je jezelf tegen. Als je dergelijke rituelen wilt zien als bewijs van intelligentie, dan was deze menssoort het DUS wel.

   (in antwoord op Dead Silence)

Reacties niet toegestaan