‘Slimme voeding’ als wapen tegen overgewicht

Een Europees team van 19 universiteiten is bezig met het ontwikkelen van een nieuw wapen tegen obesitas: voeding dat je hersenen op tijd laat stoppen met eten. Deze slimme voeding moet een signaal afgeven dat we verzadigd zijn en vreetbuien helpen te voorkomen. Volgens een Deense onderzoeker is bekend dat voedingsstoffen een wisselwerking hebben met cellen in de maag, die vervolgens de hersenen laten weten dat we genoeg hebben gegeten. Deze chemische boodschap van het voedsel naar de maag en hersenen wordt nagebootst om overgewicht te bestrijden. De wetenschappers hopen overeten en vreetbuien te kunnen voorkomen door een specifieke chemische stof toe te voegen aan voeding die de boodschap naar de hersenen sneller en efficiënter brengt. Naast het manipuleren van voeding hoopt het team ook medicatie te kunnen ontwikkelen die je op tijd doen stoppen met eten.

Bron(nen):   Daily Mail  Bron foto    

18 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  We hebben smart people nodig, geen smart food. Een beetje zelfdiscipline is veel gezonder dan chemische boodschappers en medicatie en ook nog eens goed voor het zelfbeeld.

  • Edward_II

   Ja, wat we nodig hebben is betere mensen. Beter dan de huidige mensen. Wacht, daar hebben we toch een naam voor?: Übermenschen.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Lekker bezig ‘goed’ te zijn na de oorlog? Dat je de term ‘smart people’ associeerd met Übermenschen (nazisme) in de context van dit artikel, komt op mij behoorlijk obsessief over.

    (in antwoord op Edward_II)
    • Edward_II

     Goh, ik dacht dat het jou wel zou aanspreken! Je suggereert dat iedereen dom is en jij de slimme uitzondering bent, waarvan er meer moeten zijn. Dat komt eng dicht bij de filosofie waar je nu opeens zo verontwaardigd over doet.

     (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      “…Je suggereert dat iedereen dom is en jij de slimme uitzondering bent…”

      Waar staat dat in mijn oorspronkelijke reactie? Misschien heb je niet gelezen wat er staat maar wat je verwachtte?

      (in antwoord op Edward_II)
    • Edward_II

     Je schreef: “We hebben smart people nodig.”

     Daarmee zeg je impliciet dat die smart people er niet zijn.
     Verder beweer je door dit te stellen dat jij dat kan beoordelen en de oplossing weet, dat je dus niet hoort bij de mensen die *geen* smart people zijn. Daarmee stel je dus dat jij jezelf de enige “smart person” vindt, of eigenlijk nog meer dan dat.

     Dit is simpele, recht toe recht aan extrapolatie, zonder ambiguïteit.
     Het positieve is dat je, door het zelf niet direct te snappen, aangeeft dat je waarschijnlijk niet zo “smart” bent als je eerder impliceerde.

     Vanitas vanitatum, omnia vanitas.

     (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Tjonge dat je dit allemaal kan afleiden uit een reactie van 2 zinnen en zonder dat de schrijver zich hier zelf bewust van was. Jij moet wel heel erg slim zijn. En je maakt het helemaal af met een latijnse spreuk… wauw! Ik buig mijn hoofd in nederigheid.

      (in antwoord op Edward_II)
 2. grasspriet

  Niet te geloven dit hè?
  Hoezo een pil voor alles maatschappij. Nou ja oké, dit keer niet in pilvorm maar wel weer iets waardoor we zelf geen verantwoordelijkheid hoeven te nemen.

  What’s next? Vaccinatie tegen obesitas?

 3. Vogelbeest

  Een gezonde vrouw heeft ca. 2000 kCal per dag nodig. Een gezonde man ca. 2400. Het internet staat vol met calorieëntabellen. Het maakt (voor je gewicht) niet uit of die calorieën van marsen en snickers komen of van appels of van bruin brood. Iedereen die slim genoeg is om de lagere school af te maken kan dit zelf regelen.

  • Dennis Haarbrink

   Dat klopt voor wat betreft je energiebehoefte.
   Echter spelen zich er nog meer dingen in het lichaam af dan alleen verbranden van voeding voor energie.
   Allerlei complexe processen waar specifieke voedingsstoffen voor nodig zijn, vitamines, eiwitten, aminozuren etc. etc.

   (in antwoord op Vogelbeest)
  • Han

   Nee dat klopt niet. Een mars is gemaakt van gerafineerde suikers, bijzonder makkelijk op te nemen door je lichaam. Daardoor komt alle suiker tegelijkertijd binnen en krijg je een hoge bloedsuikerspiegel. Je lichaam maakt insuline aan om je bloedsuiker gehalte weer op pijl te brengen en zet het teveel aan suiker in vet om. Maar wat eenmaal als vet is opgeslagen word pas aangesproken als je echt heel erg honger hebt. Veel succes met die calorieën te gebruiken terwijl de volgende mars naast je ligt.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Pietje_Precies

    Door je insuline dip die je krijgt van die geraffineerde suikers, krijg je trek in een lekkere trek snack, vaak gemaakt van……geraffineerde suikers…. Maar op Marsen kun je gewoon afvallen, hoewel het niet zo gezond is en je maar kleine porties mag, waardoor je altijd honger hebt. Echt slim is het dus niet…..

    (in antwoord op Han)
 4. Edward_II

  “voeding DAT”????

 5. Edward_II

  Eerst moesten we stoppen met roken, toen gingen we snoepen en werden we dik. Nu moeten we minder eten, maar we zullen niet gezonder gaan eten, krijgen te weinig van de essentiele voedingsstoffen binnen en dus zal de volgende epidemie er eentje zijn van ondervoeding. En daarna?

 6. Pietje_Precies

  Anorexia slankheid is nu ook makkelijk te bereiken….

Reacties niet toegestaan