Is er wetenschappelijk bewijs voor Blue Monday, de somberste dag van het jaar?

Het is vandaag weer Blue Monday. De derde maandag van januari staat bekend als de meest deprimerende dag van het jaar. Maar is daar enig wetenschappelijk bewijs voor?

De term Blue Monday werd waarschijnlijk in 2005 geïntroduceerd door reisbureau Sky Travel. Het idee was dat mensen de januari-blues van zich af konden schudden door te fantaseren over een warme zomervakantie. In het originele persbericht werd gesproken van een wetenschappelijke formule die zou bepalen dat de derde maandag van januari de somberste dag van het jaar was.

De formule met daarin variabelen zoals het weer, de tijd sinds kerstmis, de hoogte van schulden en het motivatieniveau van mensen was bedacht door ene dr. Cliff Arnal van de Britse Cardiff-universiteit. Later distantieerde de universiteit zich van hem en zei dat hij een parttime leraar was, die allang was vertrokken.

Meerdere wetenschappers bestempelden de vergelijking als complete nonsens en pseudo-wetenschap. Er is verder geen wetenschappelijk bewijs voor Blue Monday. Wel zijn er aanwijzingen dat relatief veel mensen in januari wat somberder zijn. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat Britten zich in deze maand het eenzaamst voelen.

Professor Ed Watkins, psycholoog aan de universiteit van Exeter vertelt: “Rond kerst en oud en nieuw overheerst in onze cultuur de boodschap dat je goed moet zijn voor elkaar, tijd moet doorbrengen met familie en vrienden en een nieuwe start kunt maken. Maar mensen die eenzaam zijn of die deze activiteiten moeilijk kunnen realiseren voelen zich in januari dan juist extra neerslachtig.”

 

Bron(nen):   The Mirror