Alzheimer zou wel eens besmettelijk kunnen zijn

Er waren al eerder aanwijzingen dat Alzheimer kan worden overgebracht van de ene mens op de andere. Dat zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren op de operatietafel, bij hersenoperaties waar weefsel van de ene mens wordt gebruikt om de andere mens te genezen. Volgens The Independent is er nieuw bewijs voor de besmettelijkheid van Alzheimer. Mensen die in hun jonge jaren geïnjecteerd zijn met groeihormoon (afkomstig van donaties) blijken op extreem jonge leeftijd soms de sporen van Alzheimer te vertonen. Bij patiënten van wie de hersenen werden onderzocht nadat ze op relatief jonge leeftijd waren gestorven werd in een aantal gevallen het proteïne Amyloid-beta gevonden. Dat is ook te vinden bij mensen in een vroeg stadium van Alzheimer, maar is zeer ongebruikelijk bij jonge mensen. De vinding geeft voedsel aan de theorie dat medische procedures waarbij je lichaamseigen producten ontvangt van een donor ook kan leiden tot het overbrengen van Alzheimer. Er is geen enkel bewijs dat je Alzheimer ook kunt krijgen door iemand die Alzheimer heeft aan te raken.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  “Er is geen enkel bewijs dat je Alzheimer ook kunt krijgen door iemand die Alzheimer heeft aan te raken.”
  Maar toch in de titel zetten eh Ans? En wat is “leeftij” ?

  • Floris Vrijdag

   Moeilijk he? Lezen… en niet alleen de laatste zin. Maar ook:
   “Volgens The Independent is er nieuw bewijs voor de besmettelijkheid van Alzheimer. Mensen die in hun jonge jaren geïnjecteerd zijn met groeihormoon (afkomstig van donaties) blijken op extreem jonge leeftijd soms de sporen van Alzheimer te vertonen.”
   En dan onthouden tot je de laatste zin leest. Maar dat is wellicht te moeilijk voor je?
   En: “De vinding geeft voedsel aan de theorie dat medische procedures waarbij je lichaamseigen producten ontvangt van een donor ook kan leiden tot het overbrengen van Alzheimer.”
   Misschien meenemen naar Juf Klazien in je groep 5 en vragen wat dat betekent?

   (in antwoord op Blargh)
   • Blargh

    Hey lullo, injecties met lichaamsvreemde stoffen kan tot allerlei ziektes leiden. Daarvoor heb je nl een huid.
    Besmettelijk = overdracht door pathogenen

    (in antwoord op Floris Vrijdag)
    • Floris Vrijdag

     blablablargh! gelul. besmetting kan op velerlei manieren. zo ben jij besmet met hersenverweking door het blarghvirus. kenmerk: obsessief óveral met dom gelul op reageren. is nog geen inenting voor helaas.

     (in antwoord op Blargh)

Reacties niet toegestaan