Wie vinden we eng? En waarom?

Bij wie voelen we ons niet op ons gemak? Wie vinden we een 'engerd'? En waarom? Francis McAndrew en Sara Koehnke, onderzoekers aan het Knox College in Illinois, zeggen dat we dit onbehagen voelen als we denken dat iemand een bedreiging kan vormen, terwijl we daar tegelijkertijd niet zeker van zijn. Het is net die onvoorspelbaarheid die ons iemand als eng laat ervaren. De onderzoekers voerden een online enquête uit onder 1341 mensen en vroegen hen hoe waarschijnlijk zij het vonden dat zij 44 verschillende gedragingen en kenmerken van het uiterlijk als eng zouden ervaren. Hetzelfde vroegen zij over beroepen en hobby's. Gedragingen en uiterlijke kenmerken die consequent eng werden genoemd waren onder andere: te dichtbij staan, ongekamd of vettig haar, een eigenaardige glimlach, uitpuilende ogen, lange vingers, een hele bleke huid, wallen onder de ogen, rare of vuile kleren, vaak likken aan de lippen, lachen op ongepaste momenten, het gesprek altijd in dezelfde richting sturen (meestal over seks), ongewenste avances maken, extreem dun zijn en het tonen van heel veel of juist heel weinig emoties. Zowel mannen als vrouwen waren van mening dat een typische 'engerd' een man is. Mensen met ongebruikelijk non-verbaal gedrag, afwijkende uitingen van emoties of aparte fysieke kenmerken vallen buiten de norm en worden daardoor als onvoorspelbaar gezien. En dat maakt dat we op onze hoede zijn, aldus de onderzoekers. De vier meest griezelige beroepen waren (in die volgorde): clown, taxidermist (iemand die dieren prepareert en opzet), seksshop-eigenaar en begrafenisondernemer. Het minst griezelige beroep was meteoroloog. De engste hobby's waren mensen die dingen verzamelen, zoals vingernagels of insecten, en het kijken naar en/of fotograferen van andere mensen. De meeste mensen zullen zich wel iemand voor de geest kunnen halen, die ze eng vonden of die hen een onbehaaglijk gevoel gaf. Maar misschien ben je zelf wel zo'n engerd. De deelnemers aan dit onderzoek waren er in ieder geval van overtuigd dat de meeste engerds zich er niet van bewust zijn dat andere mensen hen eng vinden.

Bron(nen):   BPS Research Digest      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  Drieluis lijkt me wel een engerd

  • Ko Herent

   Hij likt vaak aan zijn lippen ja….als het over de pelgrims gaat en de Islam.

   (in antwoord op Blargh)
 2. kwikfit

  De engste mensen vind ik mensen die zich(schijn)heilig voor doen. Types als de paus (o,o,o, wat een aardige man…. maar ondertussen….) En Timmermans (met zijn snik op het juiste ogenblik…..bleeeee) Verder ben ik niet bang maar wel erg alert bij dronken/verslaafden/psychisch gestoorden die mensen zijn onberekenbaar en kunnen , onverwachts, heel anders reageren dan “gewone” mensen.En is er een “nekharen gaan overeind staan momentje” dan is het wegwezen.Beter “laf” dan …….

  • Blargh

   een mes in je hart? Schroevendraaier in je oog? Dat soort dingen …

   (in antwoord op kwikfit)
 3. jandan

  ja, er zijn ook veel engere mensen , je weet wel dat volk dat zich semi moraliserend voordoet maar ondertussen de grootste racisten zijn…
  die kom je overal tegen, soms zijn het ook economische vluchtelingen die nu van uit hun/haar nieuwe vader of moederland denken ons hier in nederland de les te kunnen lezen…
  zelf voegen ze helemaal niks meer toe aan onze maatschappij, maar toch elke keer weer dat wijzende en vermanende vingertje.

Reacties niet toegestaan