Paddo’s voor de behandeling van langdurige depressies

Er werd al eerder gesuggereerd dat paddo's een gunstig effect zouden hebben op depressieve symptomen. Het bewijs daarvan was echter indirect. Wetenschappers keken door middel van MRI's naar wat er in de hersenen  gebeurde tijden het trippen op paddo's en kwamen tot de conclusie dat er significante veranderingen optraden. Eén van die veranderingen was dat er meer serotonine vrijkwam in de hersenen en die stof heeft een gunstige invloed op depressies en andere psychische aandoeningen. Op basis van die gegevens veronderstelden de onderzoekers dat het gebruik van paddo's wel eens tot het verminderen van depressies en dwangsymptomen zou kunnen leiden. Minpunten van de studie waren dat de mate van depressiviteit voor en na het trippen niet vastgesteld werd en een vermindering van de mate van depressiviteit dus niet aangetoond kon worden, dat de proefpersonen studenten zonder depressieve klachten waren en dat niet gekeken werd of de effecten van de trip nog enige tijd aanhielden. Nu is er onderzoek gedaan aan het Imperial College London naar de invloed van paddo's op depressies en ook op langdurige depressies die niet reageren op andere behandelingen. Het gaat nog steeds om een kleine studie (twaalf proefpersonen), maar het geeft wel betere indicatie van de effectiviteit van paddo's om depressies te behandelen. Van de 12 proefpersonen leden er negen aan een ernstige depressie en drie aan een milde depressie. Eén van de patiënten was al 30 jaar depressief. Alle patiënten hadden al minstens twee verschillende behandelingen gekregen - zonder succes. Eén patiënt had tevergeefs elf behandelingen gehad. In eerste instantie kregen de proefpersonen een hele lage dosis psilocybine (de werkzame stof in paddo's) toegediend om te kijken op dat veilig was. Daarna kregen ze een hele hoge dosis (vergelijkbaar met 'heel veel paddo's'). De trip duurde gemiddeld zes uur met een piek na twee uur. Bij de meeste proefpersonen namen de depressieve symptomen snel af, maar ze hadden wel last van bijverschijnselen, zoals angst, misselijkheid en hoofdpijn. Na drie maanden was het effect nog steeds meetbaar, maar niet erg groot. Uiteraard moet dit nog verder onderzocht worden met een grotere groep proefpersonen en een vergelijking met een placebo, maar de eerste resultaten zijn in ieder geval veelbelovend.  

Bron(nen):   BBC News      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  “Daarna kregen ze een hele hoge dosis (vergelijkbaar met ‘heel veel paddo’s’).”
  nooooo, really?

 2. Captain Gorgeous

  Nadat ik zelf ooit getript heb op truffels (een trede lager dan paddo’s op de zelfde trap), ben ik heel anders tegen de wereld aan gaan kijken. Het is echt een eye opener om jezelf en je denken tot in het diepste te doorgronden. Een ervaring die ik iedereen gun. Ik was toen 19 jaar en al een hele poos depressief.
  Na deze ervaring met de acceptatie en een besef of inzicht in iets wat je universeel verbondenheid kan noemen die het gaf, werden mijn depressieve periodes niet persee milder maar viel er beter mee om te gaan.
  De twee truffeltrips in de vijf jaar erna hebben me wat dat betreft niet veel verder gebracht dan een leuke avond. Dus heb ik er weer afstand van genomen. Een gezellige avond hebben is zo moeilijk niet namelijk.
  Maar voor mensen met angsten, depressies en een gesloten gedachtegoed is het zeker een aanrader om het verantwoord te doen in een rustige, aangename ruimte met een vertrouwd persoon. Lees je wel eerst goed in over wat trippen inhoud en hoe je dat aanpakt.

  Namaste

Reacties niet toegestaan