Onderzoek toont aan: groente en fruit eten maakt je gelukkig

Groente en fruit houden niet alleen je lijf gezond, ook je geest vaart er wel bij. Uit een nieuwe studie blijkt dat we van een flink aantal porties wortels, kiwi's en rode biet echt gelukkiger worden. Een heel goede reden dus om toch maar die salade te bestellen. De onderzoekers van de Engelse University of Warwick en de Australische University of Queensland concluderen dat we systematisch gelukkiger worden als we meer groente en fruit eten. Wie de acht porties per dag weet te halen, voelt zich op de lange termijn beter. De onderzoekers lieten 12.000 proefpersonen tussen 2007 en 2013 een eetdagboek bijhouden. Ook moesten ze regelmatig vragen beantwoorden over hun emotionele welzijn. Daaruit bleek dat mensen die eerst nauwelijks groenten en fruit aten en de overstap maakten naar acht porties per dag hun geluksgevoel enorm zagen stijgen, vergelijkbaar met de overgang van werkloos naar een nieuwe baan. Die verbetering van het geluksgevoel gebeurde binnen twee jaar. Dr. Rendzo Mujcic van de University of Queensland: "Misschien zijn onze onderzoeksresultaten effectiever dan de traditionele boodschap die mensen moet overtuigen om gezond te eten. Er zijn nu vrij snel psychologische effecten van fruit en groenten zichtbaar, niet enkel een verminderd risico op bepaalde ziektes die je pas tientallen jaren later merkt."