Onderzoek wijst uit: een studie of relatie stoppen kan heel goed uitpakken

Van opgeven wordt een mens gelukkiger dan van doormodderen! Tot die opmerkelijke conclusie komt de Amerikaanse topeconoom Steven Levitt na een onderzoek onder 12.000 personen. We denken dat we door moeten zetten, vol moeten houden, maar dat zou wel eens een misverstand kunnen zijn. Hij kreeg (schrijft het AD) proefpersonen zover belangrijke besluiten te nemen op basis van kop en munt. Ze gingen wel of niet verhuizen, maakten wel of niet hun verkering uit, namen wel of geen nieuwe baan.

Een halfjaar na het besluit interviewde Levitt zijn proefpersonen opnieuw. En wat blijkt? Mensen die opgeven zijn zes maanden later substantieel gelukkiger dan mensen die maar doorgaan op de gebaande paden. Dat zeggen ze niet alleen zelf, maar ook de vrienden en familieleden die door Levitt werden ondervraagd, bevestigen deze gemoedstoestand.

Wil ik scheiden of toch doormodderen in dit huwelijk? Kap ik met deze baan om wat anders te gaan zoeken, of ga ik maar gewoon door?  Bij belangrijke beslissingen moet je volgens Levitt kiezen voor veranderen, dus voor scheiden, verhuizen, een nieuwe baan.

Bij onbelangrijke beslissingen (een tattoo, een ander kapsel) juist voor houden zo als het is. (als je het onderzoek van Levitt gelooft)

Levitt is zelf zo sterk overtuigd geraakt van zijn resultaten dat hij het ook in zijn eigen leven toepast. ,,Als ik studenten op mijn kamer krijg die twijfelen of ze met hun studie moeten stoppen zeg ik nu: bij echte twijfel, geef dan op. De kans dat je er gelukkiger van wordt is groot."