Rechts zijn is niet abnormaal

Mensen die er rechtse politieke overtuigingen op na houden zijn vatbaarder voor maatschappelijke dreiging, zoals de economische crisis, immigratie of terrorisme. Dat blijkt uit een onderzoek van Emma Onraet, sociaal psychologe aan de Universiteit Gent. Het onderzoek bouwt verder op een lange traditie van studies, maar doorbreekt wel een aantal clichés. ‘Traditioneel werden mensen met een rechtse attitude versleten voor probleemgevallen’, vertelt prof. dr. Alain Van Hiel (haar promotor). ‘Het waren zogezegd mensen met een laag psychisch welzijn, die door diepgewortelde angsten worden verteerd en fundamenteel ongelukkig zijn. Uit ons onderzoek blijkt dat dit allerminst het geval is.’

Bron(nen):   Knack  ISPP    

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Alleen jammer dat de meeste media iedereen die rechtser wil zijn als de VVD gelijk met 1939-1945 beginnen te vergelijken.

  • FloatingSoulPeter

   Rechtser dan de VVD kan niet.
   De VVD is SLECHTs.
   Samen met de PvdA bereslechtS.

   Als de angst regeert, en das een feit, dan doen ze domme dingen.
   Want angst is een slechte raadgever.
   Waar kun je nou angst voor hebben ?

   (in antwoord op Vogelbeest)
 2. Dirk Zeeman

  Dus eerst verzin je een soort vijandbeeld, namelijk dat rechtse mensen abnormaal zouden zijn. En vervolgens ga je dat weerleggen en dan is dat nieuws?!
  Er was onlangs al een studie in het nieuws waaruit bleek dat rechtse mensen gemiddeld juist gelukkiger zijn. En we hebben ook al studies gehad waaruit bleek dat zeurende ontevreden kinderen vaak conservatieve volwassenen worden. Allemaal psychologie op Diederk Stapel niveau, volgens mij.

 3. malky

  Links zijn daarentegen…

 4. Pietje_Precies

  de linkse (westerse) “weg met ons mentaliteit”, das pas raar.

Reacties niet toegestaan