Mogelijk leefden er aliens op de maan

Mogelijk was er ooit leven op de maan. Dat zeggen twee belangrijke planeetonderzoekers.

Na de ontploffing van een meteoriet heel lang geleden zou er leven kunnen zijn ontstaan op de maan. De atmosfeer zou toen in elk geval tijdelijk veel bewoonbaarder zijn geweest dan nu. De onderzoekers ontdekten dat de maan zo’n 4 miljard jaar geleden condities had waarin simpele levensvormen konden bestaan. Diezelfde voorwaarden voor leven zouden er ook zijn geweest tijdens een piek in vulkanische activiteit 3,5 miljard jaar geleden.

In die periode spuwde de maan hete gassen inclusief waterdamp uit. Die gassen zouden vloeibaar water kunnen hebben gevormd op het oppervlak van de maan en bovendien een atmosfeer gecreëerd kunnen hebben die het water daar vasthield.

“Als er voor een aanzienlijke periode vloeibaar water en een geschikte atmosfeer op de vroege maan aanwezig waren, dan denken we dat het maanoppervlak op zijn minst tijdelijk bewoonbaar is geweest,” zegt Dirk Schulze-Makuch, astrobioloog aan de Washington State University, die de paper schreef met Ian Crawford, professor in de planeetwetenschappen en astrobiologie aan de University of London.

Ze denken ook dat de maan een magnetisch veld had dat levensvormen beschermde tegen dodelijke zonnewinden. “Het lijkt er sterk op dat de maan bewoonbaar was in die tijd,” aldus Schulze-Makuch. “Er zouden microben geleefd kunnen hebben in waterpoelen voordat het oppervlak droog en levenloos werd.”

Bron(nen):   The Independent