‘Je moet véél meer lummelen en niksen’

Dit is de tijd om het eindelijk te leren en dus gelukkiger te worden. „We moeten weer tijd verspillen, tijd doorbrengen zonder een doel, waarbij je niets probeert te bereiken. Een etentje met vrienden, een wandelingetje maken in het bos, gewoon een beetje rondhangen en staren. Lummelen, niksen”, zegt professor Alan Lightman, van het Massachusetts Institute of Technology tegen NRC.

Als we niet zo druk zouden doen en als mieren rond rennen zouden we gelukkiger zijn en succesvoller. Zijn nieuwste boek In Praise of Wasting Time is een pleidooi voor veel meer nutteloos rondhangen, tijd besteden zonder doel.

“De drukke leefstijl die we nu hebben kost ons ontzettend veel. Te weinig niksen levert schade op aan ons vermogen om na te denken, te fantaseren. We moeten inzien welke schade het toebrengt aan onze mentale staat en ons geestelijk welzijn. Die schade is subtieler dan de schade van zoiets als roken, maar misschien uiteindelijk wel net zo erg.”

„We hebben door de grotere tijdsdruk de laatste jaren minder tijd voor creatieve gedachten. Minder psychologische ruimte. Er zijn zeer zorgwekkende studies in de VS dat creativiteit onder jongeren meetbaar is afgenomen sinds de jaren negentig, parallel aan de opkomst van internet. Er is meer onrust, er zijn meer angstgevoelens bij jongeren, meer depressie, meer burn-outs.”

Lightman vermoedt dat de identiteitscrisis die veel westerse landen verwart ook met ons ademloos gezwoeg samenhangt. „Maar het gevoel dat je weet wie je bent en wat je wilt, is afhankelijk van stille reflectie. Hele landen verliezen dat gevoel van identiteit en hun gevoel van de waarden waarvoor ze staan. Ik denk dat dat komt omdat we veel te weinig tijd nemen om rustig te reflecteren.”

Bron(nen):   NRC