Worden we langzaamaan minder intelligent?

De moderne mens evolueerde onder druk van natuurlijke en seksuele selectie. Maar hoe zit het met de menselijke intelligentie? Is ons cognitief vermogen gestaag toegenomen sinds onze voorouders de eerste stenen werktuigen maakten, of zijn onze slimste dagen achter de rug? Gerald Crabtree, een geneticus aan de Stanford University in Californië, wedt op het laatste. Hij meent dat als een gemiddelde Griek uit 1000 voor Christus in deze tijd werd geplaatst, hij veel slimmer zou zijn dan wij. Volgens hem is ons intellect aan het afnemen sinds de uitvinding van de landbouw en doordat we dicht opeen wonen. Als je in de oudheid te dom was om te overleven door jagen en verzamelen, moest je dat vaak bekopen met de dood. Daardoor, stelt Crabtree, stierven de dommen uit, en leefden de slimmeriken voort, die hun intelligentie doorgaven aan hun nakomelingen. Maar tegenwoordig is dat anders, schrijft Crabtree in Trend in Genetics. 'Als op Wall Street een CEO zo'n zelfde conceptuele fout maakt, krijgt hij een substantiële bonus en een aantrekkelijkere partner. Het is duidelijk dat extreme selectie iets uit het verleden is.' De wetenschapper berekende dat er 2000 tot 5000 genen een rol spelen in de menselijke intellectuele capaciteiten. Maar volgens hem is er schade aangericht door nieuwe mutaties in de afgelopen 3000 jaar ofwel in 120 generaties. Crabtrees conclusie: het intellectuele hoogtepunt van de mens is bereikt in het verre verleden.

Bron(nen):   The Guardian      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  De mensheid splitst zich in een soort dat terug naar de primaten gaat (zie grote steden) en een ubermensch, waarvan men zich moet afvragen of die het redden, omdat zij geen of nauwelijks nazaten produceren.

 2. Vogelbeest

  Volgens alles wat meetbaar is stijgt de intelligentie onder westerse mensen nog steeds iedere generatie. Alleen in de binnensteden (met veel immigranten) daalt de intelligentie, zoals Amsterdam afgelopen jaar heeft vastgesteld.

  Dat neemt niet weg dat door ideeën van Hitler (kinderbijslag) ook de allerdomsten gestimuleerd worden om zoveel mogelijk kinderen te krijgen. Werken levert voor hen immers minder op dan kinderen krijgen en geld incasseren van de overheid. Die dat vervolgens weer weghaalt bij de midden- en hogere inkomens (vaak de slimmere en beter opgeleide mensen) waardoor de slimmere mensen minder kinderen nemen.

  Darwinistisch gezien is alle hulp die je aan een mindere medemens verleend slecht voor de vooruitgang van de soort.

  • meesan

   Vogelbeest, de kinderbijslag bedraagt in 2012 63,66 euro per maand per kind. Een baan (zelfs een heel klein baantje tegen minimumloon) levert meer op. Bovendien kost een kind veel meer dan de kinderbijslag oplevert, al voed je het nog zo zuinig op.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 3. Bert Schimmel

  Afgaande op het niveau van reacties, die op diverse websites worden geplaatst, loopt de intelligentie van de meeste reageerders, niet langzaam, maar heel snel terug.

Reacties niet toegestaan