9 kwalen die je kunt bestrijden met lachen

Wetenschap
door Chantal Caeswoensdag, 14 september 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Lachen is niet alleen gezond, het kan ook allerlei kwalen bestrijden.
 1. Pijn
  Lachen verhoogt de pijntolerantie en de pijndrempels. Je zou kunnen denken dat het komt omdat het je afleiding biedt, maar uit onderzoek blijkt dat het van invloed is op de endorfines, natuurlijke pijnstillers die ons lichaam aanmaakt.
 2. Hart- en vaatziekten
  Volgens een onderzoek van de universiteit van Athene, vermindert lachen de vaatwandstijfheid die ontstaat tijdens de veroudering. Het resulteert ook in een daling van de niveaus van stresshormonen. Studies tonen ook aan dat mensen die vaak lachen minder kans hebben op hart- en vaatziekten en op een hartaanval, zelfs bij hoog-risico patiënten met diabetes.
 3. Eczeem
  Naar een grappige film kijken kan de darmflora verbeteren van mensen met eczeem (men denkt dat een verandering in de darmbacteriën een rol speelt bij het ontstaan van eczeem). In een studie aan Moriguchi-Keijinkai Hospital in Japan werd de poep van mensen geanalyseerd voor en na het zien van een lachfilm. Opmerkelijk genoeg traden de veranderingen in de darmflora alleen op bij eczeem patiënten.
 4. Depressies
  Lach-yoga - een combinatie van lachen met de yoga-ademhaling - is een eenvoudige, maar effectieve methode om depressies tegen te gaan. Dat blijkt uit een studie van de Allameh Tabatabai universiteit in Teheran onder oudere epressieve vrouwen. Doen alsof je lacht is ook goed. Ook dat heeft een weldadig effect.
 5. Reumatoïde artritis
  Lachen vermindert de bloedspiegels van pro-inflammatoire cytokine niveaus en groeihormonen en verhoogt de anti-inflammatoire cytokine niveaus. De effecten duren 12 uur of langer na het lachen.
 6. Allergie
  Lachen vermindert de huidreacties op allergenen. Het vermindert ook het niveau van antilichamen en verbetert de slaap.
 7. Diabetes type 2
  Lachen kan een gunstig effect hebben op de bloedglucosespiegel. Het leidt ook tot minder ontstekingsreacties en meer goede cholesterol in het bloed.
 8. Bronchitis
  Cliniclowns verminderen de mate van hyperinflatie (niet goed uitademen) bij ernstige tot zeer ernstige vormen van COPD.
 9. Obesitas
  Lachen zorgt voor een verhoging van 10 tot 20% van het energieverbruik.
Bron(nen): The Independent