Relatief kort geleden waren er nog enorme rivieren op Mars

Nog relatief kort geleden waren er gigantische rivieren op de planeet Mars, die veel breder en krachtiger waren dan die op aarde. Dat schrijven wetenschappers van de universiteit van Chicago.

Er stroomde niet alleen enorm veel water doorheen, ze hebben ook veel langer bestaan dan tot nu toe werd gedacht. “Op honderden plaatsen heeft het razende water diepe geulen achtergelaten op het oppervlak van de rode planeet,” zeggen de wetenschappers.

Satellietbeelden en data van Marsrover Curiosity laten zien dat veel van de rivieren twee keer zo breed waren als die op aarde. Ze hebben volgens de gegevens nog bestaan tot minder dan een miljard jaar geleden.

Dat verbaast de onderzoekers, omdat ze altijd dachten dat Mars in die periode zijn atmosfeer verloor en uitdroogde. Gek genoeg zat er veel water in de rivieren tot ‘de laatste geologische minuut’, vlak voor de planeet in een woestijn veranderde, schrijven de wetenschappers in vakblad Science Advances.

“Je zou verwachten dat de rivieren gedurende een lange periode langzaam opdroogden, maar dat is niet wat we zien,” zegt onderzoeker dr. Edwin Kite. “Ze werden wel korter, maar er bleef veel water door heen stromen.” Hij gaat verder: “Een mogelijke verklaring is dat het klimaat op Mars een ‘aan en uit-knop’ had en dat de planeet droge en natte cycli kende.”

Bron(nen):   The Independent