Hoe is je relatie? Die is namelijk alles bepalend voor je geluk

Er is eigenlijk maar één ding belangrijk in het leven: dat je gelukkig bent. Sommigen denken dat te bereiken met een uitpuilende bankrekening. Die mensen moeten we teleurstellen. Behalve je gezondheid is je relatie het meest bepalend voor je geluk.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Britse Office for National Statistics (ONS). De onderzoekers lieten in een jaarlijks bevolkingsonderzoek van oktober 2017 tot september 2018 mensen evalueren hoe tevreden ze zijn met hun leven. De respondenten noemen de kwaliteit van hun huwelijk het aller belangrijkst op hun gezondheid na. Daarmee is relationeel geluk belangrijker dan rijkdom.

Getrouwde mensen gaven hun leven een bijna 10 procent hoger cijfer dan weduwen, gescheiden mensen of singles. Uit de studie bleek verder dat leeftijd bepalend is voor geluk: jonge mensen zijn het gelukkigst. Daarna daalt het gelukscijfer tot het halverwege de veertig een dieptepunt bereikt. Mensen worden weer gelukkiger als ze de pensioenleeftijd naderen.

Verder zijn huizenbezitters gelukkiger dan huurders en zijn mensen die geld uitgeven aan hotels en restaurants tevredener met hun leven dan degenen die meer uitgeven aan spullen. Volgens het ONS heeft een hoger inkomen hooguit een licht positieve invloed tot een besteedbaar inkomen per huishouden van ruim 50.000 euro. “Hoe je het geld uitgeeft is veel belangrijker,” aldus het ONS. “Als je mensen vergelijkt die evenveel spenderen dan zijn degenen die het besteden aan ervaringen, zoals hotels en restaurants, gelukkiger en tevredener met hun leven dan de mensen die vooral geld uitgeven aan materiële zaken.”

Bron(nen):   The Independent