Van koffie zie je de lichtpuntjes weer

Sommige mensen moeten eerst drie koppen koffie op hebben voor ze zich weer een beetje mens gaan voelen. Menigeen gebruikt koffie om op gang te komen, of op gang te blijven.  Het effect daarvan is bewezen: koffie geeft een (tijdelijke) boost. Maar koffie doet, volgens onderzoek, meer. Door het gebruik van caffeine dringen positieve woorden en boodschappen beter en makkelijker tot je door. En van positieve woorden ga je je beter voelen. Caffeine stimuleert met een omweg de aanmaak van dopamine, de neurotransmitter die ook betrokken is bij  leer processen, die samen gaan met beloning. Vandaar dat mensen als ze koffie op hebben cognitieve taken beter verrichten. Maar onderzoek van de Duitse Ruhr-Universiteit laat zien dat het niet slechts helpt om cognitieve taken beter te verrichten, maar ook om positieve (tekst)signalen sneller op te merken. Groepen proefpersonen kregen een pil met caffeine of een placebo. De mensen die caffeine hadden gekregen waren alerter en opmerkzamer op positieve woorden en signalen. De onderzoekers snappen nog niet hoe het mechanisme precies werkt. Dat moet nader onderzoek uitwijzen. Maar vast staat nu wel al: van koffie wordt je (gemiddeld) opmerkzamer op positieve signalen en dus vermoedelijk ook blijer.  

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. The Final Countdown

  Tijdelijk ? Waarom eten we 3 keer per dag ? Omdat het allemaal tijdelijk werkt. Kofffie op zich is niet veel en werkt hooguit een uur en moet je net als andere natuurlijke doping op peil houden wil het effekt hebben. Eet je te weinig, met de natuurlijk op TE, dan krijg je te korten en presteert het lichaam steeds minder. Meestal merk je dat pas als er een breekpunt ontstaat en een dokter nodig is. Ook al worden die rap wegbezuinigd.

  We gaan straks pas naar het ziekenhuis als het te laat is en slaan de huisarts over zodat ook die lekker werkeloos kan worden.
  Ook hij/zij ontbeert dan z’n noodzakelijke dagelijkse hoeveelheid natuurlijke doping.

  Ach, waar hebben we het eigenlijk over ?
  Ik vind koffie nu eenmaal lekkerder dan thee of alkohol.

Reacties niet toegestaan