Analyse per land: Nederland in de foute kopgroep

Wetenschap
dinsdag, 26 mei 2020 om 8:44
000 1rw46g
Nu de eerste coronagolf over Europa is gespoeld, zijn er duidelijke verschillen te zien. In het ene land vielen veel meer doden dan in het andere. De beste vergelijking wordt gevormd door de 'oversterfte': niet het aantal geregistreerde coronadoden, maar het aantal extra doden in de afgelopen periode.
Dat zijn er voor Nederland 9.000. Het European Mortality Monitoring Project (Euromomo) kijkt alleen naar de Europese CBS’en en kan dus wel een vergelijking maken tussen Europese landen. Euromomo kijkt hoeveel procent de sterfte hoger is dan normaal. Door een percentage te nemen is verrekend dat het ene land meer inwoners heeft, en dus ook meer doden, dan het andere. De Morgen analyseerde de gegevens in een lezenswaardig verhaal.
De piek lag duidelijk bij Engeland, dat lang wachtte voor het besloot de epidemie serieus te nemen.
Engeland had in week 15 een oversterfte van 42,75,
Daarna komt Spanje in week 14 (34,41),
Dan komt België (29,91) in week 15,
Italië (21,7) in week 14,
Frankrijk (21,7) in week 14,
Nederland 21,13 in week 14.
De middengroep wordt gevormd door Zweden, Zwitserland, Noord-Ierland en Schotland. De overige landen kenden nauwelijks oversterfte.
De New York Times gebruikt een iets andere methode en berekent de totale oversterfte over de afgelopen periode. Dat komt bijna op hetzelfde neer.
Daaruit blijkt dat in het Verenigd Koninkrijk de sterfte tussen half maart en begin mei 67 procent hoger was. België volgt met 63 procent (16 maart tot 26 april). In Spanje lag het aantal doden 60 procent hoger (16 maart tot 3 mei), in Nederland 47 procent (16 maart tot 3 mei) en in Frankrijk 39 procent (16 maart tot 3 mei).
Het heeft niet per se met beleid te maken. Noord-Italië werd het hardst getroffen in Bergamo, vermoedelijk omdat daar de Champions Leaguewedstrijd tegen Valencia was, in Nederland speelde het carnaval.
Voor Engeland is beleid wel de verklaring. De regering-Johnson dacht eerst stoer bijna niks te doen. Dat heeft vermoedelijk heel veel mensen het leven gekost.
Maar het is te vroeg voor een conclusie. Dit was tenslotte pas de eerste ronde. Pas als het virus onder controle is valt vast te stellen welk land er het beste uitgekomen is. En misschien ook waarom.
Bron(nen): De Morgen Euromomo