Anticonceptiepil verandert hersenen, maar hoe erg is dat?

Wetenschap
zondag, 25 februari 2024 om 11:43
anp 433833166
De laatste tijd klinkt steeds meer kritiek op de anticonceptiepil. Die zou allerlei gevolgen hebben voor je stemming en emoties. In Metro vertelt biopsycholoog en neurowetenschapper Anne Marieke Doornweerd hoe de wetenschap daarin staat.
Ze legt uit: "De pil heeft invloed op de hersenen en dan vooral in gebieden die verantwoordelijk zijn voor hoe je reageert op en omgaat met emoties, stress en angst. We zien ook in studies dat de hersenfunctie en hersenstructuur tijdens de cyclus veranderen. De pil verandert de hormoonhuishouding en dus ook de hersenen.”
Doornwerd, die al vier jaar onderzoek doet naar de gevolgen van pilgebruik vertelt: "De meeste effecten staan breed geformuleerd in de bijsluiter, zoals stemmingswisselingen en depressieve of angstige gevoelens. Vanuit de literatuur weten we ook dat de stressreactie verandert."
Maar, zo benadrukt ze, er zijn ook positieve effecten. "Zo is de anticonceptiepil een middel dat alle cyclusgerelateerde kwaaltjes vermindert, omdat het de schommelingen van je eigen hormonen stillegt. Dat heeft zowel fysiek als mentaal invloed op het lichaam: je kunt de menstruatie zelf reguleren en bloedingen zijn minder heftig. Dit werkt voor sommigen positief op de mentale gezondheid. Sommigen kunnen meer van seks genieten omdat ze niet bang hoeven te zijn voor een zwangerschap. Bij anderen verlaagt de anticonceptiepil juist het libido.”
Grote verschillen per persoon
Doornwerd wil vooral ook duidelijk maken dat de effecten verschillen per persoon. "Als je al gevoelig bent voor stemmingswisselingen of al een geschiedenis hebt met depressie en angst" zijn de gevolgen anders. "Daarnaast is ook de leeftijd van invloed. Hoe eerder je eraan begint, hoe groter het risico. In de puberteit ben je namelijk gevoeliger voor geslachtshormonen, omdat de hormoonhuishouding zich in die periode ontwikkelt."
Tot slot zegt ze dat niet alles aan 'de hormonen' ligt. "Hormonen kunnen een groot effect hebben op iemands gemoedstoestand, maar dat is niet het enige effect. Er kunnen veel dingen in je leven afspelen die ervoor zorgen dat je niet lekker in je vel zit. Hormonen zijn daar een onderdeel van maar zijn niet allesverklarend. Hou ook daar rekening mee.”