Artsen lanceren online gezondheidstest

Wetenschap
maandag, 03 januari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Vanaf vandaag kan iedereen via een online zelftest nagaan hoe groot zijn risico is op het krijgen van één van de 28 meest voorkomende ziekten in Nederland. De test, die de afgelopen vijf jaar is ontwikkeld door 60 medisch specialisten van het Bronovo ziekenhuis in Den Haag, omvat de aandoeningen die verantwoordelijk zijn voor 70% van de totale sterfte in ons land.
Door ziekten zoals huidkanker, nierschade of suikerziekte in een vroeg stadium te ontdekken, kan beter en eerder ingegrepen worden en worden toekomstige kosten beperkt. Als uit de test een verhoogd risico blijkt, krijgt de patiënt aanbevelingen hoe het risico op de ziekte kan worden verkleind. Met de uitslag kan men naar de eigen huisarts gaan.
De gezondheidsrisicotest is het afgelopen jaar getest in 16 grote huisartsenpraktijken, waar 22.000 patiënten staan ingeschreven. Van de deelnemers is 30% naar aanleiding van de uitslag naar de huisarts gegaan. Hiervan bleek 38 procent een verhoogde kans op nierschade, diabetes of hart- en vaatziekten te hebben. Dat zijn ruim 2500 mensen, iets meer dan 11%. Hoeveel van deze mensen zich nodeloos ongerust maakten, vermeldt het artikel niet.
De basistest, voor de preventie van op nierschade, diabetes en hart- en vaatziekten is gratis. De expert-test, die ook het risico op de 25 andere meest voorkomende aandoeningen meet, kost € 19,95.