Baby's kunnen maar beter geen tv kijken

Wetenschap
door Monique Smitsdinsdag, 18 oktober 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Tien jaar geleden adviseerde het American Academy of Pediatrics (AAP), het genootschap van kinderartsen, dat ouders de tv-consumptie voor kinderen van onder twee jaar beter konden beperken. Dat advies was zowel op gezond verstand gebaseerd als op wetenschap, omdat onderzoek naar tv-kijken en de ontwikkeling van de baby’s nog in de kinderschoenen stond. Nu het onderzoek bijna is afgerond geeft de AAP een nieuw oordeel over baby’s en tv-kijken: het is niet goed, en waarschijnlijk zelfs slecht.
Televisie, dvd’s en computerschermen hebben "potentieel negatieve effecten en voor zover bekend geen positieve effecten op kinderen jonger dan 2 jaar", concludeert het vandaag uitgebrachte AAP-rapport. "Hoewel programma’s voor baby's of peuters onderhoudend kunnen zijn, moeten ze niet als leerzaam worden verkocht.” Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen tot 2 jaar niet echt begrijpen wat er gebeurt op een scherm. Zodra ze dat wel doen, kan televisie nuttig zijn, maar tot die tijd is televisie niet meer dan een fascinerende, gloeiende doos, meldt Wired.
Naast dat televisie slaapstoornissen kan veroorzaken, draagt het ook niet bij aan de taalontwikkeling van een peuter, want als de tv aanstaat wordt er weinig gesproken. Ook leidt het een baby van spelen af, zelfs al staat de tv op de achtergrond aan. Terwijl spelen zo belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. Wat je dan moet doen als je in de keuken bezig bent of net een belangrijk rapport moet schrijven? Laat een kind in z’n eentje spelen. Daardoor leren ze probleem oplossen, gaan ze hun fantasie gebruiken en worden ze creatief.
Bron(nen): Wired