Beter contact met je kat? Dit is de truc

Wetenschap
maandag, 13 mei 2024 om 9:25
anp 481917296
Die eigengereide, afstandelijke kat blijft maar moeilijk te peilen. Maar misschien ligt dat wel niet aan hem, maar aan jou. Want spreek je zijn taal wel?
Uit onderzoek, gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Nature, blijkt namelijk dat het allemaal niet zo ingewikkeld is. Je moet gewoon meer glimlachen. En dan niet op de menselijke manier door je lippen te krullen en je tanden te tonen, maar op kattenwijze: door je ogen samen te knijpen en langzaam te knipperen.
Dikke knipoog
Wetenschappers observeerden de interactie tussen 21 katten en mensen uit 14 huishoudens. De kattenbaasjes moesten op een meter afstand langzaam knipperen als hun kat naar hen keek. Camera's legden de reacties van de katten vast.
De dieren bleken duidelijk meer geneigd om langzaam naar hun baasjes te knipperen als zij dat langzaam naar hen deden. Bij een tweede experiment werd ook nog een hand uitgestrekt naar de katten. De dieren waren geneigd die eerder beet te pakken als er langzaam bij geknipperd werd, schrijft Science Alert.
Kattenglimlach
Vermoedelijk heb je het een kat ook weleens zien doen: hij houdt zijn ogen gedeeltelijk gesloten en knippert langzaam. Het lijkt wel wat op hoe menselijke ogen samenknijpen als we lachen. De uitdrukking wordt beschouwd als een soort kattenglimlach. Je kat is dan ontspannen en tevreden.
Het is niet helemaal duidelijk waarom katten langzaam naar mensen knipperen. Mogelijk signaleren ze zo goede bedoelingen, aangezien ze ononderbroken staren als bedreigend ervaren. Maar het kan net zo goed zijn dat katten het doen, omdat ze weten dat mensen er positief op reageren.
Hoe dan ook, zorgt een beetje knipogen naar je kat er vermoedelijk voor dat je een betere band krijgt.