Beter spijt van je daad dan van een gemiste kans

Wetenschap
dinsdag, 14 juni 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Volgens wetenschappers klopt het gezegde ‘Het is beter om liefde gekend en verloren te hebben, dan om helemaal geen liefde gekend te hebben’, omdat de pijn van gemiste kansen langer aanhoudt dan het schuldgevoel dat je krijgt als je iets doet wat je later betreurt. En hoe pijnlijk dat laatste dan ook moge zijn: het helpt je om in de toekomst opnieuw een kansje te wagen, waardoor je de kans op succes binnen je carrière of in de liefde toeneemt.
De onderzoekers gingen uit van 2 verschillende soorten spijt: (1) de spijt die je hebt als je iets gedaan hebt; en (2) de spijt die je hebt omdat je iets niet gedaan hebt, terwijl je dit achteraf gezien wel wou. Ze vroegen aan 370 volwassenen om uitgebreid te vertellen over de dingen waar ze de meeste spijt van hadden. Of dit een gemiste kans was of iets wat ze gedaan hadden, mochten de proefpersonen zelf aangeven. Ook werd gevraagd hoelang ze spijt hadden van hun gemiste kans of daad. De meest voorkomende onderwerpen waren liefde, opleiding en beroep.
Wat de liefde betreft, hadden de meeste mensen spijt hadden van gemiste kansen en relaties die niet werkten. Maar om iets wat gebeurd was, treurden ze minder lang dan als ze een potentiële liefde hadden misgelopen. Overigens hadden vrouwen vaker spijt over liefdeszaken dan mannen. Mannen hebben vaker spijt over hun carrière.
Bron(nen): Daily Mail