Cafeïne beschermt tegen huidkanker

Wetenschap
door Chantal Caesvrijdag, 19 augustus 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Behandeling van de huid met cafeïne beschermt tegen ultraviolette straling en daarmee mogelijk tegen huidkanker. Dit kan doordat cafeïne het eiwit ATR remt, denken onderzoekers van de universiteit Rutgers in New Jersey. Uit eerder onderzoek bleek al dat muizen die water met cafeïne dronken, beter beschermd waren tegen huidkanker dan muizen die het zonder cafeïne moesten stellen.
De onderzoekers veranderden de ATR-niveaus bij een groep muizen door middel van genetische modificatie. Hierdoor hadden ze 69% minder tumoren dan andere muizen en 4 keer minder invasieve tumoren. Bovendien ontwikkelden de tumoren die al aanwezig waren zich langzamer. Bij langdurige blootstelling aan UV-straling kwam echter bij beide groepen muizen kanker voor. Dit wijst er op dat remming van ATR het beste werkt in een vroeg stadium.
Overigens betekent dit niet dat je grote hoeveelheden cafeïne moet consumeren of een koffie- of colabad moet nemen voor je gaat zonnen. Cafeïne kan ook toegevoegd worden aan zonnebrandmiddelen.
Bron(nen): Medical Daily