De 7 langstlopende experimenten ter wereld

Wetenschap
maandag, 05 augustus 2013 om 7:34
welingelichtekringen header 1
Misschien vond je dat je scriptie lang duurde? Lees dan eens over deze onderzoeksprojecten.
Viscositeit
In 1944 stopten wetenschappers pek in een trechter om te bewijzen dat het bij kamertemperatuur vloeibaar is. Acht jaar later al viel de eerste druppel. Maar pas afgelopen maand, bijna 70 jaar later, werd hun gelijk ook vastgelegd. Een webcam filmde hoe een druppel pek door de trechter in een pot viel.
De rinkelende bel
Sinds 1840 rinkelt een bel in de lobby van het Clarendon Laboratorium in de Universiteit van Oxford. Hij is gemaakt van twee zuilen van Volta (de allereerste batterijen), die verbonden zijn met een isolerende laag zwavel en twee bellen. Het is tot nu toe de meest duurzame batterij. De bel zal stoppen, als de klepel is versleten of wanneer de electro-chemische energie is uitgeput.
De Beverly klok
In de Universiteit van Otago, Nieuw Zeeland, onderzoeken ze hoe lang een atmosferische klok blijft lopen. Hij tikt al sinds 1864...
Vesuvius Monitor
Medewerkers van het Vesuvius Observatorium houden sinds 1841 de slapende vulkaan in de gaten. Met talloze data over seismische activiteit hopen ze toekomstige uitbarstingen te kunnen voorspellen.
Het ontkiemingsexperiment van William James Beal
In 1879 vulde William James Beal 20 flessen met een mix van zand en zaadjes van 21 plantensoorten. Zijn doel? Aantonen dat zaadjes na vele jaren en zonder water toch kunnen ontkiemen. Uiteindelijk bleek in 2000 dat twee van de 21 plantensoorten waren ontkiemd in de fles.
Het oude rotatie experiment
Sinds 1896 bewerken onderzoekers van de Auburn Universiteit, Alabama, een stuk land. Ze telen achtereenvolgens peulvruchten en katoen. Ze toonden hiermee aan dat de afwisseling van katoen en peulvruchten ervoor zorgt dat je altijd katoen kunt blijven telen.
Framingham Hart studie
Onderzoekers van de Universiteit van Boston monitoren al 65 jaar, duizenden mannen en vrouwen tussen de 30 en 62 jaar. De drie generaties beslaande monitor heeft enorm geholpen bij het vaststellen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten.