De aarde wordt warmer, echt waar.

Wetenschap
zondag, 05 april 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Er zijn nog altijd mensen die ontkennen dat de aarde opwarmt. Of die zeggen dat de mens daaraan geen bijdrage levert. In de middeleeuwen is er in Europa immers ook een periode geweest van ongebruikelijk warm weer. Volgens sommigen het bewijs dat klimaatschommelingen niet door menselijk gedrag worden veroorzaakt, maar van alle tijden zijn.
In die warme periode kon er wijn worden verbouwd in Engeland en de zuidelijke Nederlanden, net als nu. Het zou natuurlijk ook fijner zijn als het klimaat niet opwarmt door menselijk gedrag. Zoals het ook fijn zou zijn als je van roken geen kanker krijgt en van McDonald's niet dik wordt.
Maar het leven is hard. Het warme weer van toen was geen wereldwijd verschijnsel, zegt de New Scientist op gezag van een recente studie. Voor die studie zijn natuurlijke verschijnselen, zoals jaarringen van bomen onderzocht van duizend jaar oud. Uit die gegevens blijkt dat het in Europa warm was, maar in andere werelddelen niet. In tegendeel.
De opwarming van toen was dus van een andere aard dan de opwarming van nu, die wel wereldwijd is. De wetenschappers die ontkennen dat er sprake is van opwarming van de aarde kunnen de warme periode in de Europese middeleeuwen niet langer als argument aanvoeren.
Maar ze bedenken vast nog wel iets anders.
Bron(nen): New Scientist