De psychologie van de slipper

Wetenschap
vrijdag, 15 juni 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Slippers staan symbool voor de zomer, zorgeloosheid en ongedwongenheid.
Podotherapeuten zullen ze niet aanbevelen en de American Podiatric Medical Association waarschuwt voor snijwonden, schaafwonden, het stoten van je tenen en de minimale ondersteuning verhoogt de kans op gekneusde enkels, enkelbandletsel en pijn in de hiel.
In psychologisch opzicht zijn ze echter niet te verslaan. Slippers zijn makkelijk. Je stapt er zo in, geen veters, gespen of sokken nodig. Als je leven verder veel verantwoordelijkheden met zich mee brengt, roepen slippers een 'don't worry - be happy' gevoel op.
Recent hebben Amerikaanse onderzoekers de term 'aangeklede cognitie' geïntroduceerd om de systematische invloed die kleding heeft op de psyche van een drager te beschrijven. Hun onderzoek toonde aan dat vrijwilligers beter presteerden op aandachtstaken als ze een laboratoriumjas droegen bv. Bij het aantrekken van slippers, vertel je jezelf dat je iemand bent, die zich weet te ontspannen en plezier te hebben.
Zodra een vrouw een paar pumps aantrekt of een man een paar klassieke herenschoenen krijgen de hersenen het signaal: 'tijd om aan het werk te gaan'. Slippers ontslaan ons van die verplichtingen: zij zenden het signaal 'ontspanning' uit. Ze roepen het beeld van een mooi tropisch strand, de geur van de zilte zee, de wind en de zon op je huid op, ook als je alleen maar naar de supermarkt sloft.
Bron(nen): Psychology Today