Een man mist bijna al zijn hersenen, maar merkt er niets van

Wetenschap
dinsdag, 11 augustus 2015 om 8:46
welingelichtekringen header 1
Een normale 44-jarige man bleek al tientallen jaren een groot deel van zijn hersenen te missen zonder dat hij het merkte. Dat werd pas ontdekt toen hij naar een ziekenhuis ging, omdat zijn been zwak voelde.
Een neuroloog schatte dat er bij de Franse man, die gewoon een baan had, een vrouw en twee kinderen, 50 tot 75 procent van zijn hersenen ontbrak. Behalve een beneden gemiddeld IQ van 75 had hij nergens last van.
Volgens Real Clear Science, die het bizarre geval al in 2007 onderzocht, had de man als baby een waterhoofd. De artsen hebben toen een drain in zijn hoofd geplaatst om het te veel aan hersenvloeistof te verwijderen. Maar toen op 14-jarige leeftijd de drain verwijderd werd, begon de hersenvloeistof weer toe te nemen.
Dertig jaar lang drukte de vloeistof zijn hersenen weg tot er nog maar een klein beetje van over was vlak achter zijn schedel. Neurologen kunnen niet verklaren hoe de man nog kon functioneren, terwijl de delen van zijn brein die taal, zicht, beweging en emoties regelen, sterk werden samengeperst.
De casus wordt beschouwd als een extreem voorbeeld van het aanpassingsvermogen van de hersenen. De Amerikaanse hersenspecialist Max Muenke vertelt in New Scientist: ''Als iets heel erg langzaam gaat over zeer lange tijd, dan nemen verschillende delen van het brein taken over van de weggedrukte hersenfuncties''.
Foto van de hersenen van de man:
Bron(nen): Newser.com