Europese studie toont opnieuw verband aan tussen bloedgroep en verloop Covid-19

Wetenschap
door Jeannette Krasdonderdag, 18 juni 2020 om 11:14
hh 77912214
Europese wetenschappers hebben in navolging van hun Chinese collega's een verband aangetoond tussen bloedgroep en het verloop van Covid-19. Mensen met bloedgroep A hebben vermoedelijk een grotere kans op een ernstige infectie met het coronavirus.
Genetische variatiesHet onderzoeksteam ontdekte twee genetische variaties waardoor sommigen erg ziek worden en overlijden aan het virus en anderen niet. Ook vonden ze een link met de bloedgroep van die personen. Hun bevindingen verschenen woensdag in het respectabele vakblad New England Journal of Medicine.
Volgens de wetenschappers hebben mensen met bloedgroep A een grotere kans om besmet te raken en om ernstige symptomen te ontwikkelen dan mensen met bloedgroep O. Wie bloedgroep A heeft zou 45 procent meer kans hebben op besmetting dan wie een ander type bloed heeft.
De onderzoekers, onder leiding van Andre Franke, professor moleculaire geneeskunde aan de Duitse universiteit van Kiel, bestudeerden meer dan 1.900 ernstig zieke coronapatiënten in Spanje en Italië en vergeleken hen met 2.300 gezonde mensen. Ze ontdekten twee genetische variaties die meer voorkwamen bij de allerziekste patiënten.
De wetenschappers kunnen niet zeggen of de bloedgroep een directe oorzaak is van de verschillen in ziekteverloop. Het kan zijn dat de genetische variaties die iemands kansen beïnvloeden ook gelinkt zijn met het bloedtype.
BloedklontersHematoloog aan de universiteit van Wisconsin, dr. Roy Silverstein, vindt het een plausibel verband. "De genen die de bloedgroep bepalen hebben ook invloed op de structuur aan het oppervlak van cellen, wat effect kan hebben op de kans dat het virus een cel binnendringt," legt Silverstein uit. "Plus bloedgroep wordt gelinkt aan de kans op het ontwikkelen van bloedklonters en de laatste tijd is duidelijk geworden dat juist die klonters van belang zijn bij het verloop van een coronavirusinfectie."
Maar voor de gemiddelde persoon hebben deze bevindingen weinig gevolgen, denkt de professor. Het klinkt als een groot risico, maar over de gehele bevolking gezien valt het erg mee, zegt hij tegen CNN. "Het absolute verschil is niet groot. Het is misschien statistisch significant, maar het is een kleine verandering als je kijkt naar de echte kans op besmetting."
Bron(nen): CNN