Experts schetsen grimmig beeld: Pandemie kan nog erger worden en tot twee jaar duren

Wetenschap
zaterdag, 02 mei 2020 om 12:50
welingelichtekringen header 1
Experts waarschuwen voor een nieuwe grote coronagolf in het najaar en de winter en een aantal kleinere uitbraken in 2021. Ze voorspellen in een interview met CNN ook dat de pandemie nog wel twee jaar kan duren, namelijk tot 70 procent van de bevolking besmet is geweest.
"Als de coronamaatregelen worden versoepeld en mensen houden zich niet aan social distancing, kan het nog aanzienlijk erger worden dan wat we tot nu toe hebben gezien," legt SARS-viroloog John Barry uit aan CNN. Samen met professor in de epidemiologie aan Harvard, Marc Lipsitch, schreef hij een grimmig rapport waarin ze voorspellen dat de coronapandemie nog twee jaar kan duren.
De twee wetenschappers hameren op groepsimmuniteit en aangezien nog maar zo'n klein percentage van de wereldbevolking het virus heeft gehad, ligt het voor de hand dat er nog een grote uitbraak zal komen, aldus Lipsitch. "Je kunt niet van 5 procent naar 70 procent gaan in korte tijd dus dat betekent dat er nog een grotere golf aan komt."
"Als we de strenge maatregelen handhaven, halen we dat percentage niet, maar dan hebben we of een vaccin nodig of mensen blijven vatbaar voor het virus," besluit Lipsitch.
Het blijft dus wachten op een vaccin.
Bron(nen): CNN