Experts waarschuwen: 'Nieuwe coronavarianten brengen ons jaar terug in de tijd'

Wetenschap
zondag, 15 augustus 2021 om 16:34
anp 434542927
Het is 'een reële mogelijkheid' dat er een coronavariant ontstaat, waartegen de vaccins niet werken. Dat zeggen experts van een Britse overheidsadviesgroep, waarover The Guardian schrijft.
De Scientific Advisory Group for Emergencies (Sage) adviseert dan ook om aan nieuwe vaccins te blijven werken die de kans op infectie en transmissie minimaliseren. In het Verenigd Koninkrijk moeten meer faciliteiten komen om vaccins te produceren en onderzoek te doen naar de evolutie van het virus.
Een nieuwe coronavariant die sterker is dan de vaccins wordt beschouwd als een van de grootste gevaren die de crisis weer kan verergeren. Overheidsadviseur professor Graham Medley zegt daarover: "Dit is iets dat wetenschappers zeer serieus moeten nemen, omdat het ons een heel eind terug kan werpen."
"Het is niet heel anders dan de planning die nodig is tussen twee pandemieën, aangezien een nieuwe variant waartegen we niet immuun zijn, in essentie een nieuw virus is," zegt hij. "Het voordeel is dat we nu weten hoe we vaccins kunnen maken tegen het virus en dit dus snel kan gaan. Het nadeel is dat we dan weer in dezelfde situatie zitten als een jaar geleden, afhankelijk van hoe sterk de huidige immuniteit is tegen de nieuwe variant. Hopelijk gaat de evolutie traag, zodat nieuwe varianten maar minimaal schade aanrichten in plaats van dat er één grote sprong van het virus plaatsvindt."
Dr. Marc Baguelin, van het covid-team van Imperial College London zegt dat het cruciaal is om te voorkomen dat er gevaarlijke varianten het land binnenkomen. "Het is onwaarschijnlijk dat zo'n nieuw virus sterker is dan alle opgebouwde immuniteit door besmetting of een vaccin. We kunnen wellicht de huidige vaccins updaten, maar dat duurt maanden, waardoor er mogelijk weer maatregelen nodig zijn."