Heel slimme mensen worden juist ongelukkig van vrienden

Wetenschap
woensdag, 18 oktober 2023 om 00:49
getty 503081960 1 387648
De wetenschap zegt dat mensen met vrienden gelukkiger zijn. Logisch: relaties, vriendschappen, connecties, tijd doorbrengen met mensen die we leuk vinden ... het maakt ons gelukkiger.
Maar dat is niet waar als  je zeer intelligent bent . Dan wordt je van teveel sociaal gedoe juist ongelukkiger.
In een onderzoek onder mensen tussen de 20 en 28 bleek, zoals verwacht, dat degenen met hechte vriendschappen gemiddeld gelukkiger waren. Maar dat gold niet voor de mensen in die groep die zeer intelligent waren: hoe meer die socialiseerden, hoe minder gelukkig ze waren. Het bevestigt ander onderzoek: heel slimme mensen zijn graag alleen.
Waarom? Onderzoekers hebben verschillende verklaringen.
Eén theorie is gebaseerd op de evolutie: slimme mensen passen zich gemakkelijker aan veranderende omstandigheden en hebben geen sociale verbanden nodig voor voedsel, onderdak, bescherming tegen wilde beesten.
Een andere theorie gaat over verveling: hoe slimmer je bent, hoe meer je gefocust zult zijn op langetermijndoelen en op de dingen die je belangrijk vind. Dan kan het gepraat met vrienden nutteloos voelen, als zonde van de tijd en energie..
Overigens: je kunt het niet omdraaien. Als je weinig vrienden hebt, bewijst dat niet dat je bovenmatig intelligent bengt
Bron(nen): Inc