Het Joodse volk bestaat

Wetenschap
zaterdag, 05 juni 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Hebben de joden een geloof met elkaar gemeen, of vormen zij een volk? De joden zelf beschouwen zich als het 'volk van het boek'. De mensen die voortkwamen uit het verhaal van Abraham, Isaac en Jacob. Abraham die wegtrok uit Urh, zich vestigde in Israël en daar een volk stichtte.
Binnenkort verschijnt in een gezaghebbend tijdschrift over genetica de eerste uitkomsten van een grootschalige studie naar de afkomst van de joden. “Abraham’s Children in the Genome Era”, heet het. Op verschillende plaatsen op de wereld stonden joden (met vier grootouders die ook jood waren) DNA af voor wat het Jewish HapMap Project heet.
Er blijken twee dingen. De verschillende groepen joden, Sefardische, Ashkenazi, Iraanse, etc, blijken onderling zeer verwant. De groepen hebben in hun eigen uithoek van de wereld gewoond als joden onder elkaar, zonder veel vermenging met anderen. En bovendien: al die groepen zijn terug te voeren tot gemeenschappelijke voorouders. Die gemeenschappelijke voorouders zijn terug te voeren tot het millennium voor de jaartelling.
Er is dus een gemeenschappelijke bron, er is een gemeenschappelijke cultuur, er is een gemeenschappelijk geloof, er zijn sporen van een gemeenschappelijke taal. Je zou dus wel kunnen zeggen: het Joodse volk bestaat. En ze komen waarschijnlijk uit het land waarvan veel joden denken dat dat de plaats is die toekomst aan het joodse volk. Maar of dat een logische claim is kan niet worden onderzocht met DNA.
Bron(nen): Newsweek