In de vossenwereld is moeder de baas

Wetenschap
zondag, 24 juli 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In stedelijke gebieden beslissen de vossenmoeders welke jongen mogen blijven en welke de groep moeten verlaten om een nieuw territorium te zoeken. De dominante moeders spelen een belangrijke rol in de groepsvorming. Dat is gebleken uit een 33 jaar durend Brits onderzoek. Het is tevens het eerste onderzoek naar de verspreiding van jongen bij sociale zoogdieren.
Door het combineren van DNA-gegevens en gegevens uit het veld (de dieren droegen een halsband, waarmee ze gevolgd werden) was het team van wetenschappers in staat om de verdeelstrategie in kaart te brengen. Deze strategie is gebaseerd op de genetische verwantschap van mannelijke vossenjongen met het dominante vrouwtje. Dit is uitermate belangrijk voor het overleven van de vossenfamilie op de langere termijn, want het voorkomt dat mannetjesvossen zouden paren met hun moeder.
De relatie tussen vaders en dochters lijkt geen rol van betekenis te spelen, althans niet vanuit het perspectief van het dominante vrouwtje. Dominante mannetjes zoeken hun heil gemiddeld genomen 2,7 territoria verderop. Maar ook dat is niet voldoende om inteelt te voorkomen, want ook daar zouden ze nog dochters kunnen treffen.
Het is niet bekend of dit patroon alleen geldt voor vossen die zich aangepast hebben aan de stedelijke omstandigheden of dat het ook zo werkt op het platteland.
Bron(nen): BBC News