In het weekend bijslapen heeft geen nut, zeker niet voor mannen

Wetenschap
zondag, 19 juni 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Als je een week hard hebt gewerkt en weinig geslapen, denken de meeste mensen dit even in te halen door in het weekend lang uit te slapen. Dan ga je dus de fout in. In het weekend extra lang slapen, maakt helaas niet de uren goed die je doordeweeks hebt gemist.
Je prestaties gaan er namelijk op achteruit als je regelmatig maar 6 uur slaapt per nacht. En ze gaan er niet op vooruit gaan wanneer je in het weekend 2 nachten extra lang slaapt. Dit toonde een recente studie aan. Ook al voel je je minder slaperig na het uitslapen: je prestaties gaan er niet op vooruit.
Deze studie werd geleid door Prof. Alexandros Vgontzas, een gerenommerd slaapdeskundige uit Pennsylvania. Hij onderzocht een groep jonge mannen en vrouwen. Deze groep sliep gedurende 13 nachten in zijn laboratorium. De eerste 4 dagen sliepen ze 8 uur per nacht. Daarna sliepen ze 6 dagen lang 6 uur per nacht, gevolgd door 3 'bijkomnachtjes' van 10 uur slaap per nacht.
Daarnaast toonde het onderzoek ook aan dat mannen in vergelijking met vrouwen minder goed kunnen omgaan met een slaaptekort en dat vrouwen meer aan de 'bijkomnachtjes' hebben dan mannen. Vooral de hoeveelheid diepe slaap blijkt cruciaal. Vrouwen met meer diepe slaapperiodes knappen het snelste op van de extra slaap.
Bron(nen): Science Daily