Jonge stellen kennen elkaar beter dan oude

Wetenschap
maandag, 18 oktober 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Jonge stellen kennen de voorkeuren en interesses van hun partner beter dan koppels die al lang samen zijn. Psychologen van de Universiteit van Basel lieten 38 jonge stellen en 20 die meer dan 40 jaar samenwoonden een vragenlijst invullen met 120 vragen over onderwerpen als eten en drinken, films, keukeninrichting, ...
Je zou denken dat je na meer dan 40 jaar je partner van haver tot gort kent, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Gemiddeld genomen werd slechts 40% van de antwoorden van de partner goed ingeschat. Bij de oude stellen was dat 36,5% en bij de jonge 42%.
Het is mogelijk dat jonge geliefden meer moeite doen om elkaar te begrijpen en dat het beeld van de ander minder bijgesteld wordt in de loop der tijd, omdat men zich niet realiseert dat de partner verandert. Het is ook mogelijk dat een objectief beeld van de partner op oudere leeftijd minder belangrijk wordt en plaats maakt voor andere dingen, zoals vertrouwen in elkaar.
Overigens bleek ook dat er - ongeacht de leeftijd - meer overeenstemming was over de levensstijl dan over materiële zaken: eten en drinken (46%), films (42%) en keukenkastjes (33%).
Bron(nen): Le Matin