'Mens gebruikte 12.000 jaar geleden ook al driekwart van aardoppervlak'

Wetenschap
maandag, 19 april 2021 om 13:50
welingelichtekringen header 1
We denken vaak dat de aarde lang geleden veel ongerepter was dan nu, omdat er minder mensen waren en die mensen de natuur veel meer met rust lieten. Dat valt tegen, blijkt uit nieuw onderzoek. 12.000 jaar geleden gebruikte de mens ook al driekwart van het aardoppervlak.
Dat concludeert een internationaal onderzoeksteam van onder meer geografen en natuurwetenschappers. Al duizenden jaren gebruiken mensen het grootste deel van de aarde, stellen zij. “Dit onderzoek daagt eerdere onderzoeken uit die aangeven dat het meeste land op aarde relatief onaangetast was tot de late middeleeuwen”, meldt de Universiteit Utrecht (UU) over de studie.
“Ons onderzoek toont de verbindingen tussen mens en natuur aan die al duizenden jaren bestaan”, zegt onderzoeker Kees Klein Goldewijk van de UU. "Die zijn essentieel om te begrijpen hoe we in het heden zijn beland en hoe we een duurzamere toekomst kunnen realiseren."
De conclusie van de onderzoekers is dat het niet misgaat met de biodiversiteit en het klimaat, omdat we zoveel land gebruiken, maar omdat we het te intensief gebruiken. Vroeger waren de gebieden niet ongerept, maar werden ze wel duurzamer beheerd.
Het onderzoeksteam adviseert om een voorbeeld te nemen aan inheemse volkeren, die de aarde wel gebruiken, maar niet uitputten.
Bron(nen): HLN