Nieuwe studie: langer leven door krachttraining

Wetenschap
door Redactiedinsdag, 01 maart 2022 om 12:35
anp 442357555
Van krachttraining krijg je niet alleen spierballen, het lijkt ook behoorlijk gezond te zijn. Al met een half uur tot een uur training zou je je sterftekans verlagen, blijkt uit nieuw onderzoek.
De studie analyseerde 16 eerdere studies onder in totaal 480.000 mensen over een periode van 25 jaar. Spierversterkende oefeningen - denk aan squats, opdrukken of gewichtheffen - zouden de kans op vroegtijdig overlijden met 10 tot 20 procent verlagen. Vooral de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker neemt af, schrijven de onderzoekers in hun paper.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schrijft al langer in haar richtlijnen dat twee keer per week krachttraining gezond is. Stevig tuinieren kan daar ook al onder vallen. Het lijkt er nu op dat wekelijks 30 tot 60 minuten met de gewichten bezig zijn al een groot gezondheidsvoordeel heeft. Train je meer dan levert dat niet zoveel extra voordeel op.
Het beste is als je de krachttraining combineert met cardio (hardlopen, fietsen). Dan zou de kans op vroegtijdig overlijden met 40 procent afnemen, blijkt uit een analyse van drie eerdere studies.
De onderzoekers houden wel een flinke slag om de arm. Dit soort studies is observationeel van aard en niet gebaseerd op klinisch onderzoek. Bovendien kunnen tal van andere factoren een rol spelen: wie krachttraining doet heeft wellicht ook verder een gezondere leefstijl dan wie niet sport.
Bron(nen): Science Alert