Nieuwe uitbarsting vulkaan op IJsland kan wereldwijde gevolgen hebben

Wetenschap
door Monique Smitsvrijdag, 02 december 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Onder een van de grootste gletsjers van IJsland zijn tekenen van een dreigende vulkaanuitbarsting. Die eruptie zou wel eens wereldwijde gevolgen kunnen hebben. De Katla vulkaan, met zijn 10 kilometer brede krater, kan catastrofale overstromingen veroorzaken als het het bevroren oppervlak van de caldera (de komvormige krater) smelt. Dan stromen miljarden liters water over de oostkust van IJsland de Atlantische Oceaan in, meldt de BBC.
In en rond de krater van Katla zijn alleen al in de afgelopen maand al meer dan 500 bevingen geweest. Wat doet vermoeden dat de magna beweegt en dat er een uitbarsting aan zit te komen. Op 9 juli is er al een kleine eruptie van de vulkaan geweest die behoorlijke overstromingen heeft veroorzaakt.
Volgens professor Pall Einarson van het IJslandse Universitair Instituut voor Aardwetenschappen lijkt het op het begin van een nieuwe periode van onrust voor de Katla. De mogelijkheid dat het misschien tot een grotere uitbarsting komt sluit hij niet uit. "Katla is een zeer actief en veelzijdig vulkaan.”
Katla maakt deel uit van een vulkaanketen. Toen die in 1783 uitbarstte, kwam er zo'n grote hoeveelheid as, waterstoffluoride en zwaveldioxide vrij dat het een klimaatverandering veroorzaakte: het werd langer dan een jaar veel kouder en veroorzaakte honger over een uitgestrekt gebied.
De laatste grote uitbarsting vond plaats in 1918 en veroorzaakte zo'n 'meltdown' van de gletsjer dat ijsbergen werden weggevaagd en in de oceaan terechtkwamen. Omdat er toen geen wetenschappelijke metingen werden gedaan, zijn er nu geen gegevens over de aard van de seismische activiteit die hebben geleid tot de uitbarsting. Vulkanologen weten alleen dat Katla meestal om de 40 tot 80 jaar uitbarst. Dat betekent dat de volgende uitbarsting al had moeten plaatsvinden.
Bron(nen): BBC