Onderzoek naar vaccin dat borstkanker kan voorkomen

Wetenschap
dinsdag, 30 november 2021 om 6:26
125362731 m
Een vaccin maken tegen kanker is ingewikkeld. Kankercellen zijn immers normale cellen die muteren zodat ze zich ongecontroleerd gaan delen. Als je je lichaam probeert te leren deze cellen te vernietigen kan dat helemaal verkeerd uitpakken.
Vooruitgang in immunotherapie heeft echter geleid tot krachtige medicijnen die immuuncellen kunnen helpen om kankercellen beter van gezonde cellen te onderscheiden, en onderzoekers testen nu het idee of het immuunsysteem kan worden getraind om borstkankercellen te herkennen en te vernietigen, schrijft Time.
Dr. G. Thomas Budd, stafarts van het Taussig Cancer Center van Cleveland Clinic, leidt een potentieel baanbrekend onderzoek naar een borstkankervaccin dat vrouwen zou kunnen helpen antilichamen en andere immuuncellen te produceren die hen beschermen tegen kanker. Het vaccin is ontworpen om de agressiefste vorm van de ziekte aan te pakken, bekend als triple-negatief , waar nu bijna niks tegen te doen is.
De eerste fase van het onderzoek is gericht op veiligheid en omvat 18 tot 24 vrouwen bij wie al de diagnose triple-negatieve borstkanker is gesteld en die zijn behandeld met standaardtherapieën, waaronder chemotherapie, chirurgie en DNA-verstorende medicijnen die het vermogen van kankercellen om te kopiëren te remmen. Ze zullen drie doses van het experimentele vaccin krijgen, met een tussenpoos van twee weken, en Budd en zijn team zullen op zoek gaan naar bijwerkingen en bepalen of de deelnemers een immuunrespons produceren die gericht is tegen de kankercellen.
Uiteindelijk, zegt hij, als deze eerste fase aangeeft dat het vaccin veilig is en veelbelovend is voor het opwekken van een immuunrespons tegen kanker , zal het onderzoek worden uitgebreid met vrouwen met een hoog risico op het ontwikkelen van triple-negatieve kanker, maar die nog niet zijn gediagnosticeerd , om te zien of het immuniseren ervan zou kunnen helpen voorkomen dat de kanker zich ontwikkelt.
De proef is een mijlpaal bij het onderzoek of vaccins die het immuunsysteem prikkelen kunnen helpen.
Bron(nen): Time