Onze pubers zijn tevreden over hun ouders

Wetenschap
dinsdag, 19 mei 2020 om 7:18
40257743 l
Nederlandse pubers zijn opvallend positief over de relatie met hun vader en moeder. Van de Nederlandse 15-jarigen zegt respectievelijk 81 en 90 procent makkelijk met hun vader dan wel moeder te kunnen praten over zorgen. In andere landen is dit bij leeftijdsgenoten gemiddeld een stuk lager: 65 procent (vader) en 80 procent (moeder). Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek, waar het ND over schrijft.
Nederlandse jongeren blijken ook relatief tevreden over hun leven, hebben minder psychische klachten, pesten elkaar weinig, en problematisch gebruik van sociale media is in Nederland erg laag.
Het onderzoek wordt eens in de vier jaar gehouden en er zijn ook dingen achteruit gegaan. In de periode tussen 2013 en 2017 is de druk die Nederlandse pubers ervaren door schoolwerk gestegen, terwijl die in andere landen nagenoeg hetzelfde bleef. Jarenlang ervoeren Nederlandse 15-jarigen minder druk door school dan leeftijdsgenoten in andere landen, maar inmiddels kunnen zij zich daarin meten met leeftijdsgenoten elders op de wereld.
Gonneke Stevens van de Universiteit Utrecht en projectleider van het onderzoek: ‘We mogen verwachten dat Nederlandse jongeren goed toegerust zijn om zo lang met hun ouders thuis te zitten: nergens in Europa geven jongeren aan zo goed met hun ouders overweg te kunnen. Ook een lager percentage emotionele problemen geeft ze een goede uitgangspositie voor deze crisis.’
Bron(nen): ND