Ouders moeten opvoeding aanpassen aan het kind

Wetenschap
woensdag, 10 augustus 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Er bestaat niet zoiets als 'de beste opvoedingsstijl', want het ene kind is het andere niet. Uit een onderzoek van de Universiteit van Washington blijkt dat als de opvoedingsstijl van de ouders een goede match vormt met de persoonlijkheid van het kind, het kind slechts de helft van het aantal depressie- en angstsymptomen heeft in de basisschoolleeftijd. Als er sprake was van een slechte match hadden kinderen 2 keer zoveel klachten van angst en depressies.
De onderzoekers proberen kenmerken te identificeren, die kinderen kwetsbaar maken voor angst en depressies, en na te gaan hoe kinderen met een verhoogde kwetsbaarheid reageren op verschillende benaderingen door de ouders. In de VS wordt de laatste tijd veel gesproken over overbetrokken ouders, de zogenaamde tijger- of helikopterouders. Zij staan altijd klaar om hun kind te behoeden voor fouten en problemen. Bij een sportwedstrijd - iedere coach kent ze - gedragen ze zich of hun leven afhangt van het winnen van de wedstrijd. Het is allemaal goed bedoeld, maar in feite moet alles gaan zoals zij dat willen en het kind leert niet van zijn fouten en leert ook niet om zelf problemen op te lossen. Uit dit onderzoek blijkt dat ouders moeten leren om steun en structuur te bieden op basis van signalen van het kind.
Een kenmerk van het kind dat samengaat met minder angst en depressie is 'effortful control', d.w.z. dat het kind goed in staat is zijn emoties en gedrag te reguleren. Maar een kind met veel effortful control heeft meer last van angst en depressiviteit bij ouders, die het kind constant willen bijsturen en weinig ruimte bieden voor autonomie. Kinderen met weinig effortful control daarentegen zijn minder angstig als de ouder meer structuur en minder autonomie biedt.