Probeer maar: gekruiste armen verhelpen pijn

Wetenschap
woensdag, 01 juni 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Als je je rechterhand pijn doet, kan het helpen als je armen kruist zodat je rechterhand zich links van je lichaam bevindt.
Giandomenico Iannetti van het University College London gaf 20 vrijwilligers een serie van pijnstoten aan de achterkant van één van hun handen met behulp van een laserstraal. Iedere pijnprikkel duurde 8 tot 12 seconden. In de helft van de gevallen kreeg de groep de pijnprikkels terwijl ze hun handen met hun handpalmen naar beneden op een tafel legden. In de andere helft hielden ze hun armen gekruist over elkaar heen op het bureau. De vrijwilligers rapporteerden minder pijn met gekruiste armen dan met de handen op de tafel, ook als de intensiteit van de pijn toenam. Dat was ook te zien op de EEG, die gelijktijdig gemaakt werd.
Iannetti denkt dat als je je handen in ongewone ruimtelijke positie ten opzichte van je lichaam plaatst, de hersenen de kluts kwijt raken en dat dit de verwerking van de pijnprikkel in de weg staat. Soortgelijke pijnstillende effecten zijn ook gevonden met illusies waarbij spiegels en virtuele ledematen werden gebruikt.
Het effect was niet groot, maar wel significant. De deelnemers rapporteerden gemiddeld 3 procent minder pijn. Iannetti en zijn team hopen dat de truuk ook werkt met echte patiënten, die lijden aan chronische pijn. Dat gaan ze nu onderzoeken.
Bron(nen): New Scientist