Sporten helpt helemaal niet zo goed tegen depressies

Wetenschap
maandag, 09 maart 2015 om 8:00
welingelichtekringen header 1
De laatste jaren lijken psychologen en psychiaters het over één ding eens te zijn: sporten helpt bij een depressie. Maar lichamelijke activiteit is veel minder effectief dan vaak wordt aangenomen, stelt onderzoeker Nikolaos Stavrakakis, die op het onderwerp promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Bij studies die concluderen dat sport depressieve symptomen bij volwassenen vermindert, zijn de gevonden effecten klein en ze doen zich lang niet bij iedereen voor. Sommigen gaan zich na lichamelijke inspanning zelfs slechter voelen, schrijft de Volkskrant op basis van het onderzoek van Stavrakakis.
Hij onderzocht zelf 2.200 jongeren van hun elfde tot hun zestiende. Daaruit bleek dat weinig beweging zowel oorzaak als gevolg kan zijn van een depressie. Als er al een verband is dan heeft dat bovendien alleen betrekking op de stemmingsproblemen van een depressie. Sporten heeft geen enkele invloed op fysieke kenmerken, zoals weinig energie en slapeloosheid
De onderzoeker bestudeerde ook vijf jaar lang of jongens en meisjes die aan wedstrijdsport doen daarmee een depressie kunnen voorkomen. Dat bleek niet het geval. Ten slotte onderzocht de promovendus een maand lang de relatie tussen lichamelijke activiteit en stemming bij zowel depressieve als gezonde volwassenen. Kort na het sporten was vrijwel iedereen in een betere stemming dan ervoor. Maar dat ebde bij de meeste deelnemers snel weg.
Bron(nen): Volkskrant