Straling van mobieltjes en kanker: een epidemie in slow motion

Wetenschap
maandag, 15 november 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Dacht je dat de angst voor de straling van mobieltjes ongegrond is? Was het maar waar! Het staat in héle kleine lettertjes in de gebruiksaanwijzing, maar het staat er wel: je mobieltje tegen je hoofd of lichaam houden, is schadelijk voor je gezondheid. Apple beveelt een afstand van minstens 1,5 cm aan en Research In Motion, fabrikant van BlackBerries, minstens 2,5 cm.
Devra Davis, een epidemioloog van de Universiteit van Pittsburgh, heeft een boek geschreven over de gevolgen van de straling: 'Disconnect'. Het geeft een overzicht van het wetenschappelijk onderzoek op dit gebied. Verwijzend naar verontrustende bevindingen in Israël, Frankrijk, Zweden en Finland, concludeert Davis: 'Ik denk dat ik getuige ben van een epidemie in slow motion'.
Een hersentumor is één van de gevaren die op de loer ligt. Sinds het toenemend gebruik van mobieltjes is het aantal hersentumoren niet gestegen, maar dat is een gemiddelde. Het aantal tumoren is bij jongvolwassenen (20-30 jaar) schrikbarend gestegen; alleen bij ouderen komen ze minder vaak voor.
Kinderen zijn kwetsbaarder dan volwassenen en de straling dringt dieper door in hun hoofd, maar er is nog te weinig onderzoek gedaan om daar een definitieve uitspraak over te doen.
Davis adviseert de telefoon niet tegen je hoofd of lichaam te houden en headsets en speakers te gebruiken. Kinderen zouden zich moeten beperken tot sms'en. Zwangere vrouwen kunnen hun mobiele beter niet tegen hun buik dragen.