Studie: vaccinatiestop AstraZeneca heeft al veel meer levens gekost dan trombosebijwerking

Wetenschap
woensdag, 28 april 2021 om 15:46
welingelichtekringen header 1
Wat al was voorspeld is nu al aangetoond: de tijdelijke pauze met het vaccin van AstraZeneca heeft aanzienlijk meer levens gekost dan de trombosebijwerking. Dat blijkt uit een nieuwe studie, waarover HLN schrijft.
Het onderzoek is uitgevoerd in Italië en Frankrijk, twee landen die een tijdelijke prikstop inlasten, nadat de bijwerking opdook van trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. Maar het stoppen met vaccineren blijft natuurlijk niet zonder gevolgen.
"De resultaten toonden duidelijk aan dat de oversterfte door de onderbreking van het vaccineren een stuk groter was dan die door de tromboses had kunnen zijn, zelfs als het worst casescenario werd gebruikt voor de ernst en de frequentie van de bloedproblemen,” aldus de onderzoekers.
“Het relatieve voordeel was groter op plaatsen waar het reproductiecijfer van het virus hoger lag en liep nog op met de duur van de vaccinatiepauze,” klinkt het verder. Er overleden in de periode van de prikstop zeker tien keer zoveel mensen aan corona doordat er geen vaccins werden uitgedeeld dan er aan de bijwerkingen zouden zijn gestorven.
De prikpauze is ook bijna niet meer in te halen vanwege de exponentiële verspreiding van het virus. “En dan moet je ook nog het geschonden vertrouwen van de bevolking in de vaccins in rekening brengen. Onze schattingen zijn dus waarschijnlijk nog optimistisch,” besluiten de onderzoekers somber. Hun studie verscheen in vakblad Chaos van het American Institute of Physics (AIP).
Bron(nen): HLN