Virus komt elk jaar terug, denken Chinese topwetenschappers

Wetenschap
dinsdag, 28 april 2020 om 12:27
142220292 m
Chinese wetenschappers zeggen dat het nieuwe coronavirus niet zal worden uitgeroeid. Het zal waarschijnlijk jaarlijks terugkeren in golven zoals griep.
Het is onwaarschijnlijk dat het virus zal verdwijnen zoals zijn 'neef' SARS 17 jaar verdween. SARS veroorzaakte bij iedere besmette persoon ernstige klachten, zodat het niet ongemerkt kon woekeren. Dit coronavirus infecteert veel dragers zonder duidelijke symptomen zoals koorts te veroorzaken. Deze groep van zogenaamde asymptomatische dragers maakt het moeilijk om het virus voorgoed kwijt te raken, omdat asymptomatische dragers het virus onopgemerkt kunnen verspreiden, vertelde een groep Chinese virale en medische onderzoekers maandag in Peking aan Bloomberg.
Met SARS werden de geïnfecteerden ernstig ziek. China vindt daarentegen nog steeds elke dag tientallen asymptomatische gevallen van het coronavirus. "Dit is zeer waarschijnlijk een epidemie die er lang zal zijn, seizoensgebonden wordt en in menselijke lichamen blijft leven", zegt Jin Qi, directeur van het Institute of Pathogen Biology van het Chinese onderzoeksinstituut voor Medische Wetenschappen.
Onder toponderzoekers en regeringen over de hele wereld ontstaat consensus dat het virus waarschijnlijk niet zal worden geëlimineerd, ondanks dure lockdowns die een groot deel van de wereldeconomie tot stilstand hebben gebracht.
Anthony Fauci, directeur van het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases, zei onlangs ook dat Covid-19 een seizoensgebonden aandoening kan worden.