Vreemd gaan: zo vader, zo zoon

Wetenschap
door Chantal Caesdinsdag, 28 juni 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Als je wil weten of je aanstaande man je gaat bedriegen, moet je het gedrag van zijn vader eens onder de loep nemen. Volgens een Tsjechisch onderzoek zit vreemdgaan in de familie, althans wat mannen betreft.
Volgens Martie Hasleton, evolutionair psycholoog aan de Universiteit van Californië, is er een genetische basis voor het feit dat dochters het voorbeeld van hun ontrouwe moeders niet volgen. Aantrekkelijke vaders hebben meer kans op een aantrekkelijke zoon en die hebben meer mogelijkheden om vreemd te gaan. Aantrekkelijke dochters van ontrouwe moeders gedragen zich anders, zegt zij. Aantrekkelijke meisjes gaan niet noodzakelijk vaker vreemd. Ze hebben wel meer kans op een aantrekkelijke partner. Mannen en vrouwen staan anders in een relatie en gebruiken hun aantrekkingskracht op een andere manier. Mannen gebruiken het om meer sekspartners te krijgen en vrouwen om de beste partner en de beste vader voor hun kinderen te krijgen.
Uit het Tsjechisch onderzoek blijkt ook dat seks belangrijker is voor ontrouwe mannen dan voor ontrouwe vrouwen. Vrouwen gaan eerder vreemd als ze ontevreden zijn over hun relatie. Mannen daarentegen kunnen perfect gelukkig zijn met hun relatie en toch vreemd gaan. Ontrouwe vrouwen zoeken vaker een nieuwe partner. Ze blijven langer in een onbevredigende relatie, omdat ze soms liever een minder goede partner hebben dan helemaal geen.
Bron(nen): Daily Mail