Wakker worden bij de bushalte: slaapwandel-dna gelokaliseerd

Wetenschap
door Admin
dinsdag, 08 februari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
's Ochtends wakker worden en merken dat je in je slaap je alarmcode hebt gewijzigd, uitgebreid hebt staan koken of weer eens in de prullenbak hebt staan pissen. Wakker worden in de voorraadkast, in je onderbroek bij de bushalte, achter het stuur van je auto. Allemaal ervaringen van mensen die lijden aan een ernstige vormen van slaapwandelen. Zo'n 10 procent van de kinderen doet het wel eens, maar bij volwassenen die er niet overheen groeien (zo'n 2 procent) kan de stoornis gevaarlijke vormen aannemen.
Omdat slaapwandelen overduidelijk erfelijk bepaald is, hebben wetenschappers gezocht naar het (defecte) gen dat zorgt voor een verhoogde aanleg. Onderzoekers van de Washington University School of Medicine denken dit nu gelokaliseerd te hebben. Ze onderwierpen een familie van notoire slaapwandelaars aan een dna-test en traceerden de defecte genetische code in chromosoom 20. De vraag is nu welke van de 28 genen binnen dit gebied de echte boosdoener is.
De wetenschappers hopen nu dat, zodra ze het echte gen gevonden hebben (het adenosine deaminase-gen lijkt een goede kandidaat), ze het ook bij andere families kunnen opsporen. Uiteindelijk kunnen slaapwandelaars dan effectief behandeld worden. Het lijkt er overigens op dat juist stress het slaapwandelen bij deze mensen kan triggeren.